Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα-Σάββατο: με Ραντεβού , Κυριακή: 10:00πμ - 13:00μμ
logotype
Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα
2η Έκθεση «Το Ταξίδι Του Αυγού»

Το αυγό σαν μέσο συμβολισμού με λαογραφικό και εθνολογικό παρελθόν παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στους χώρους του Διαδραστικού Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου και του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου στο Βαρνάβα Αττικής. Εκατοντάδες (600) αυγά φυσικά, ξύλινα, πέτρινα, μαρμάρινα, κεντητά, σκαλιστά, ζωγραφιστά, με αγιογραφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιούργησαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα τόσο αισθητικό όσο και πολύχρωμο δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη της έκθεσης, να τα θαυμάσει αλλά και να τα μελετήσει αντλώντας τις γνώσεις του από τα έμπειρα στελέχη των δύο μουσείων.

Περισσότερα...
 
Έκθεση Αυγού στα Μουσεία Βαρνάβα

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου & το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα σας προσκαλούν στην έκθεση αυγού με τίτλο «το ταξίδι του αυγού».

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 600 διακοσμημένα αυγά από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την έκθεση θα συνοδεύουν  πασχαλινές κουλούρες.

Διάρκεια έκθεσης 7/4/2014 – 16/4/2014

Ώρες 10.00 -13.00

 
Oι Δρόμοι του Ψωμιού στον Δήμο Νέας Σμύρνης

«Το ψωμί αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας κάθε περιοχής. Η διαδικασία της σποράς και του ζυμώματος μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για την κάθε εποχή. Η διαδρομή του ψωμιού στον χρόνο είναι εντυπωσιακή και ο καθένας μπορεί να μάθει πολλά μέσα από αυτή για έναν τόπο. Σας καλούμε λοιπόν να επισκεφτείτε το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο στο Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα, δύο Μουσεία που βασίζονται στον Εθελοντισμό,  με προσφορά στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον στον ίδιο τον Άνθρωπο». Με αυτά τα λόγια στο τέλος του χαιρετισμού της, η Πρόεδρος του Ευρωπαικού μουσείου Άρτου κα Μηλέα Παππά ευχαρίστησε την Εστία Νέας Σμύρνης για την φιλοξενία τους στην έκθεση «Γυναικών Πονήματα» που συνδιοργάνωσαν από κοινού. Χαιρετισμό στην έκθεση απεύθυνε η Έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης κα Θέμις Παπαδοπούλου. Ομιλήτριες ήταν  η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Αικατερίνη Καμηλάκη η οποία ανέπτυξε το θέμα «Λαικός πολιτισμός και ανάπτυξη» καθώς και η Διευθύντρια του μουσείου Μπουζιάνη και της πινακοθήκης Γ. Ν. Βογιατζόγλου κα Ελένη Κυπραίου η οποία ανέπτυξε το θέμα «Το ψωμί στην τέχνη».

Περισσότερα...
 
Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Σε έκθεση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στο Δήμο Αθηναίων και  σε συνεργασία με  το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της  Ακαδημίας Αθηνών, συμμετείχε το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στεγάζεται στο σπίτι της μεγάλης λαογράφου (1895-1965) η οποία μεγάλωσε στη Πλάκα. Το κτίριο είναι έργο του Μακεδόνα Αριστοτέλη Ζάχου ο οποίος υπήρξε σημαντικός μελετητής της ελληνικής παράδοσης. Η εσωτερική του διακόσμηση έγινε από λαϊκούς τεχνίτες και είναι υψηλής αισθητικής. Σήμερα ανήκει στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Μέρος των εκθεμάτων του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου (που εδρεύει στον Βαρνάβα Αττικής δήμου Μαραθώνα) αποτελούμενα από γιορτινούς κεντημένους, θρησκευτικούς και παραδοσιακούς άρτους κόσμησαν την έκθεση.

 

Περισσότερα...
 
joomla template