Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου κ. Πέτρος Κατσίκης, ο οποίος τόνισε «τον καθημερινό αγώνα του φορέα και των εθελοντών για την ανάδειξη και διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού και την προσπάθεια του μουσείου να σταθεί αρωγός μέσα από τις δράσεις του, σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που πλήττονται από την ανέχεια και την φτώχεια». Ιδιαίτερα «ευχαρίστησε τον επιχειρηματία κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την στήριξή του στην έκδοση του βιβλίου – λευκώματος, την ΕΥΔΑΠ που δείχνοντας για άλλη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο βοήθησε στην πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης καθώς και τους πολίτες που προσέφεραν τρόφιμα, για το κοινωνικό παντοπωλείο των δήμων, Διονύσου, Μαραθώνα και Ωρωπού». Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού σεβασμιότατος κ.κ Κύριλλος προλογίζοντας το βιβλίο-λεύκωμα, αναφέρθηκε «στον Άρτο και το Πρόσφορο – Άρτος Ζωής – στη σημασία της Θείας Λειτουργίας, της Θείας Ευχαριστίας και της Θείας Κοινωνίας», ενώ «ευχήθηκε ότι καλύτερο για την πατρίδα μας στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται». Ο διευθυντής του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές χαρακτηρίζοντας το βιβλίο-λεύκωμα, ως «εξαιρετικό, ειδικό, θεματικό, βιβλίο καταλόγου», παρουσίασε αναλυτικά όλες τις σελίδες του, τονίζοντας την προσφορά του «ειδικού αυτού μουσείου στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αθήνας» με «μεγάλη παιδαγωγική αξία», ενώ ευχήθηκε «καλή συνέχεια στο έργο του μουσείου με κουράγιο και δύναμη στους ιδρυτές και συνεργάτες τους».

Στην ύλη του βιβλίου περιέχονται εκατόν πενήντα (150) θρησκευτικά-λατρευτικά ψωμιά – άρτοι και τάματα, από φορείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού (πρόσφορα, παραδοσιακοί άρτοι, μοναστηριακοί άρτοι, ψωμιά αφιερωμένα στους αγίους, τάματα από ψωμί, χριστόψωμα, βασιλόπιτες, ψωμιά Χριστουγέννων και πασχαλινά, βάπτισης, αρραβώνα και γάμου, κουλούρες για τον κουμπάρο, για τα προικιά της νύφης κ.α) όπως επίσης συνταγές για το πρόσφορο ή προσφορά, για τον άρτο και την αρτοκλασία, για την φανουρόπιτα ενώ η έκδοσή του είναι δίγλωσση (ελληνική & αγγλική). Την έκδοση προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος Β΄ ο οποίος είχε εγκαινιάσει την συγκεκριμένη έκθεση στους χώρους των μουσείων Βαρνάβα. Πρόκειται για ένα βιβλίο – λεύκωμα «κόσμημα», άκρως ενημερωτικό για το λατρευτικό ψωμί με πολυετή έρευνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ.κ Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Κατσίκης (ΑΝΕΛ) & Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ). Παραβρέθηκαν επίσης οι διευθυντές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.κ. Παππής Χ. και Δάτσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι δήμου Μαραθώνα κ.κ. Πέτρος Στάμου, Γεώργιος Κοροβέσης (Αντιδήμαρχος Οικονομικών) και Γεώργιος Νησιώτης (πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης), ο επικεφαλής Αθλητισμού του δήμου Μαραθώνα κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, ο ιερέας του Βαρνάβα πατέρας Ηλίας, ο γεν. γραμματέας της ΟΙΕΛΕ κ. Γεώργιος Χριστόπουλος, η πρόεδρος κα Ασημακοπούλου Χαραλαμπία οι σύμβουλοι κ.κ. Στρατίκης Μ. & Αποστόλου Χρ. της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα, ο σύλλογος γονέων της κοινότητας Βαρνάβα, ο περιβαλλοντικός πολιτιστικός σύλλογος Βαρνάβα, (κα Αντωνίου Μαρίνα & κα Βάσω Πανούτσου), η Τράπεζα Χρόνου και το Γραφείο Διαμεσολάβησης του δήμου Διονύσου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο του δήμου Μαραθώνα, ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ωρωπού (κ. Κουκούλης), το ΚΑΠΗ Γραμματικού, ο σύλλογος γονέων Καπανδριτίου (κα Κώτση), ο σύλλογος Πολυδενδρίου, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΣΤΥΑ (κ. Γονατάς), ο ζωγράφος κ. Μπένος – Πάλμερ και η δημοσιογράφος Άννα Φαλτάιτς. Ευχές για καλή επιτυχία της εκδήλωσης απέστειλαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού & βουλευτής Αττικής κ. Μπαλτάς Αλεξάνδρου Αριστείδης-Νικόλαος-Δημήτριος, η βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κα Γεωργία Μαρτίνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψηνάκης, ο λαογραφικός σύλλογος Θρακομακεδόνων «ο Αριστοτέλης» και ο επιχειρηματίας και υποστηριχτής της έκδοσης του βιβλίου κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Το βιβλίο – λεύκωμα «ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΨΩΜΙ» διατίθεται προς το παρόν από τα εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία Αποστολική Διακονία, Δραγατσανίου 2 πλ. Κλαυθμώνος – Αγαθός Λόγος, Λαγουμιτζή 42 Ν. Κόσμος, Λύχνος, Λ. Βεΐκου & Μεσσηνίας 2 Γαλάτσι, Χριστιανική Αγωγή, Θέμιδος 4 Μαρούσι), στον ΙΑΝΟ (Αθήνα Σταδίου 24-Θεσσαλονίκη Αριστοτέλους 7), στην Πρωτοπορία ( Αθήνα Γραβιάς 3-5 πλ. Κάνιγγος) και στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου στο Βαρνάβα (Ανδρούτσου 7, 2295097870). Περισ. στο mouseio-psomiou.com.