Μετά από πρωτοβουλία του μέλους της ελληνολετονικής κοινότητας Alise Vitola και της λετονικής πρεσβείας, οι Λετονοί της Ελλάδας με τις οικογένειές τους γιόρτασαν φέτος το Jāņi, έστω και μερικές ημέρες νωρίτερα, στον πανέμορφο και φιλόξενο χώρο του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου & του Διαδραστικού Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα. Τα Μουσεία έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Λετονία, λόγω των κοινών εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιήσει με μη κυβερνητικές οργανώσεις της βαλτικής χώρας, κυρίως για θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την εκδήλωση προλόγισαν η κ. Alise Vitola και ο Σύμβουλος της Λετονικής Πρεσβείας κ. Ģirts Jaunzems, ενώ την ξενάγηση στα μουσεία και τις δραστηριότητές τους ανέλαβαν οι ιδρυτές των μουσείων κ.κ Πέτρος Κατσίκης και Μηλέα Παππά μαζί με τα μέλη & εθελοντές των φορέων. Οι δεκάδες Λετονοί και Έλληνες καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ελληνικές και λετονικές λιχουδιές, πραγματοποίησαν δραστηριότητες όπως η κατασκευή συμβόλων του λετονικού ηλιακού ημερολογίου, το φτιάξιμο παραδοσιακών παιχνιδιών, ενώ ζωγράφισαν λετονικές φολκλόρ ενδυμασίες από τις 4 περιφέρειες της χώρας.

Η Λετονική Πρεσβεία συμμετείχε στη δράση του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου «Όλου του κόσμου το ψωμί» πλάθοντας ελληνικά και λετονικά ψωμιά, αναβίωσαν παραδοσιακό έθιμο με το ψωμί στη Λετονία και όλοι μαζί γεύτηκαν λετονικά και ελληνικά ψωμιά.

Δύο χώρες που απέχουν τόσο πολύ ενώθηκαν στο Βαρνάβα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι παραδόσεις ενώνουν τους λαούς. Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία της Zane Sniķere που μάγεψε τους προσκεκλημένους, παίζοντας λετονική παραδοσιακή μουσική με το εθνικό όργανο kokle (θυμίζει αρκετά τον ήχο της άρπας).

Jāņi: Ίσως η σημαντικότερη γιορτή της Λετονίας, μια παράδοση χιλιάδων ετών που χάνεται στα βάθη του παγανιστικού παρελθόντος της μικρής χώρας της Βαλτικής. Στο ετήσιο αυτό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στις 23/24 Ιουνίου, οι Λετονοί γιορτάζουν τον ερχομό του θερινού ηλιοστασίου. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην εξοχή, συνήθως κοντά στα υπέροχα λετονικά δάση με τα πανύψηλα πεύκα και έλατα και δίπλα από τις πάμπολλες λίμνες της χώρας. Οι άνθρωποι μαζεύονται με τις οικογένειές τους, δημιουργούν, ψήνουν, τραγουδούν και διοργανώνουν εκδηλώσεις που έχουν μακραίωνη ιστορία και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.