Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στην Κύπρο

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πράξη της Τελετής Αδελφοποίησης του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου Βαρνάβα Μαραθώνα με το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών Λάρνακας. (Η πρώτη πράξη είχε γίνει τον Ιούνιο του 2017, στο 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ψωμιού στο Βαρνάβα Μαραθώνα).

Η επίσημη Τελετή Αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Μαΐου 2018 στην Πλατεία Αγνοουμένων – Αγίας Παρασκευής του δήμου Λιβαδιών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ομιλίες του προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Δημόσιων Σχέσεων του δήμου Λιβαδιών κ. Χάρη Κίτσιου, του δημάρχου Λιβαδιών κ. Μάριου Αρμένη και του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου κ. Πέτρου Κατσίκη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Το καλάμι και το ψωμί είναι ταπεινά. Αποτελούν σημεία της ζωής του απλού, καθημερινού ανθρώπου, συνοδεύοντας κάθε πτυχή της ζωής του. Μνημονεύονται ως βαθιά θρησκευτικά σύμβολα, ο άρτος ως σώμα θεού, το καλάμι στα ματωμένα χέρια του Εσταυρωμένου ως σύμβολο της επουράνιας βασιλείας του. Είναι έργα τέχνης, το κεντημένο ψωμί με τις άπειρες εικονογραφήσεις του και το καλάμι με τις πολλαπλές του χρήσεις ως υλικό κατασκευής και μουσικό όργανο.

Αυτός είναι ο δρόμος που μαζί βαδίζουμε. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες των προγόνων μας, να διασώσουμε την πνευματική και πολιτισμική μας κληρονομιά, να καταστήσουμε την παράδοση επίκαιρη και σύγχρονη, να δέσουμε το νήμα ανάμεσα στο χθες και στο αύριο σε μια εποχή ισοπεδωτική, όπου στη χοάνη της απρόσωπης προόδου εξαφανίζονται η διαφορετικότητα, η ίδια η ιστορία λαών και πολιτισμών».

Συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς της Τοπικής Συμβούλου Βαρνάβα κας Χριστίνας Αποστόλου, ως εκπροσώπου του δήμου Μαραθώνος, του εκπροσώπου του Επιτρόπου Προεδρίας της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η Αδελφοποίηση των δύο Μουσείων, καθώς και του προέδρου του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη.


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την υπογραφή του Πρωτόκολλου Αδελφοποίησης, μεταξύ του δημάρχου Λιβαδιών κ. Μάριου Αρμένη και της προέδρου του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου κας Μηλέας Παππά η οποία τόνισε «την επισφράγιση και επιβεβαίωση της φιλίας, της αδελφότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο μουσείων» ενώ ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τη χορωδία του δήμου Λιβαδιών, χορούς και τραγούδια από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιβαδιών «Άντρης Γεωργίου», τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο «Τρίδατα» και τον Πολιτιστικό ’Ομιλο «Αθανασία».

Παράλληλα με την εκδήλωση Τελετής Αδελφοποίησης, στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών, λειτουργούσε Έκθεση Αρτοκατασκευασμάτων από το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και Έκθεση Παραδοσιακών Αρτοκατασκευασμάτων από κατεχόμενους δήμους και κοινότητες και στον εξωτερικό χώρο, υπήρχαν περίπτερα όπου καλαθοπλέκτες των Λιβαδιών κατασκεύαζαν καλάθια, καλαμωτές και ψαθαριές και πάγκοι όπου προσφερόταν δωρεάν κουμανταρία και το φημισμένο χρυσόμηλο των Λιβαδιών.

Η μοναδική βραδιά της Τελετής Αδελφοποίησης έκλεισε με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος κ. Μάριος Αρμένης και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λιβαδιών προς τιμήν της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου Βαρνάβα Μαραθώνα.

Με την ευκαιρία της τριήμερης επίσκεψης στην Κύπρο για την Τελετή Αδελφοποίησης, τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου συνοδευόμενα από τον δήμαρχο Λιβαδίων, επισκέφθηκαν ιστορικά μνημεία και προσκυνηματικούς τόπους της Μεγαλονήσου.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα, το κοιμητήριο το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους, και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα ιερότερα μνημεία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα. Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζων Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «Φυλακισμένα Μνήματα». Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που σκοτώνονταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις. Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη. Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα.

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκεται το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Στον χώρο μάλιστα όπου έγινε το κοιμητήριο στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου «Noratlas» που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι θαμμένα κάτω από τον τύμβο, μάλιστα όλοι οι επιβαίνοντας εκτός έναν πέθαναν χωρίς ποτέ να αναγνωριστούν όλοι. Το αεροσκάφος μετέφερε τμήμα καταδρομέων από τα Χανιά.

Στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά ή αλλιώς Ιερά Μονή Μαχαιρά ή ακόμα και Μαχαιράς, η οποία είναι μια ανδρώα Μονή που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Είναι από τις 5 Σταυροπηγιακές Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου και ο Ηγούμενός της είναι ο Επίσκοπος Λήδρας. Στην Μονή υπάρχει και η εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας. H Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους κοντά στην κορυφή Κιόνια (1423 μ), σε υψόμετρο 870 μέτρων. Είναι κτισμένη σε μια βουνοπλαγιά, που καταλήγει στον χείμαρρο Πεδιαίο. Ονομάζεται βασιλική γιατί κτίσθηκε με βασιλική βοήθεια, και σταυροπηγιακή, γιατί κατέστη εκκλησιαστικά αυτοδιοίκητη, πράγμα το όποιο συμβολίζεται με την τοποθέτηση σταυρού στα θεμέλια της. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία και πανηγυρίζει στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

Στο οδόφραγμα της Δερύνειας, που βρίκεται κοντά στη πόλη, κι εκεί έχει κατασκευασθεί παρατηρητήριο όπου μπορεί ο επισκέπτης με διόπτρες να δει την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στο οδόφραγμα έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πολλές αντικατοχικές εκδηλώσεις, σε δυο από αυτές σκοτώθηκαν ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού.

Στην Αγία Νάπα, στην Επαρχία Αμμόχωστου που είναι ανεξάρτητος δήμος από το 1994 και βρίσκεται πιο ανατολικά από τη Δεκέλεια. Λόγω των αμμωδών παραλιών της είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός της Κύπρου. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για το 2016 η Αγία Νάπα φιλοξένησε 585.000 αφίξεις τουριστών περίπου το 18% από όλες τις αφίξεις στη Κύπρο οι οποίες δημιούργησαν 4,030,000 διανυκτερεύσεις που αντιπροσωπεύουν 27.1% από το σύνολο το διανυκτερεύσεων της Κύπρου. Το όνομα Αγία Νάπα προέρχεται από ομώνυμο μοναστήρι που κατά την εποχή της Ενετικής κατοχής βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Το όνομα «Αγία Νάπα» σημαίνει «Άγια του δάσος». Η περιοχή πήρε την ονομασία της από την «Εικόνα της Παναγίας της Νάπης», δηλαδή της Αγίας του Δάσους, και για συντομία ονομάστηκε «Αγία Νάπα».

Στη Λάρνακα, την πόλη στην νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου, που αποτελεί τη διάδοχο πόλη του αρχαίου Κιτίου, ενός από τα σημαντικά βασίλεια της αρχαίας Κύπρου, γενέτειρα μεταξύ άλλων του αρχαίου φιλοσόφου Ζήνωνα. Σήμερα αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος πόλη του νησιού, με πληθυσμό, 144.900 κατοίκους στην επαρχία Λάρνακας. Στη Λάρνακα βρίσκεται διεθνές αεροδρόμιο, ο κυριότερος και μεγαλύτερος αερολιμένας της Κύπρου. Είναι κατά πολλούς η πιο φυσική και ομορφότερη πόλη της Κύπρου με 2 φυσικές λίμνες (Αλυκή και Λίμνη Ορόκλινης) αλλά και με πληθώρα μνημείων. Επίσης διαθέτει το πιο πλήρες hotspot στην Κύπρο την περιοχή Μακένζυ με clubs, εστιατόρια και καφετερίες. Στην Λάρνακα βρίσκεται και Ναός του Αγίου Λαζάρου, που είναι κτισμένος πάνω από τον τάφο του αγίου, ο οποίος διετέλεσε, κατά την παράδοση, πρώτος Επίσκοπος Κιτίου. Μέχρι και τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, απαραίτητο συμπλήρωμα στο προσκύνημα των Αγίων Τόπων.

Τελευταία Νέα

Share This