Εκδόσεις

Το Ψωμί στη Μεσόγειο: Μια 80σέλιδη πολυτελής Έκδοση του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου

«Ένα μικρό ψωμί, μια κρούστα, ένα ψίχουλο

Μπορεί να κρατήσει την ψυχή ζωντανή»

Emily Dickinson (1830-1886)

Το ψωμί έχει υμνηθεί όσο ίσως κανένα άλλο διατροφικό είδος στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Δικαίως, διότι δεν αποτελεί απλό μέσο διατροφής, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης, της κουλτούρας, της πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε τόπου. Ως το βασικό μέσο επιβίωσης, κυρίως στις παλιότερες εποχές, είναι δεμένο με τις ζωές των ανθρώπων, με αποτέλεσμα η παρουσία του να ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο της τροφής. Ο άρτος αποτελεί μέσο θρησκευτικών τελετουργιών και συνοδεύει ήθη και έθιμα για κάθε κορυφαία στιγμή της καθημερινότητας, τη γέννηση, το γάμο, το θάνατο.

Η έκδοση του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου της Λαογραφικής Εταιρείας του Μουσείου Βαρνάβα (Δήμου Μαραθώνα) επιχειρεί να αποδώσει μέσα στις 80 σελίδες της, κυρίως με τη δύναμη της εικόνας, τη σημασία του ψωμιού στη Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές με τις οποίες η Μεσόγειος μοιράζεται κοινή πορεία μέσα στους αιώνες. Οι εικόνες του ψωμιού ως μέσου διατροφής, αλλά και ως είδους εκθέσιμης τέχνης από χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής, της Εγγύς Ανατολής, αλλά και της Ρωσίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας δείχνουν τις κοινές αντιλήψεις, τις πρακτικές στον τρόπο ζωής και αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής και τη μοναδικότητα του πολιτισμού κάθε λαού.

Ως καταγραφή πολιτισμού και παράδοσης, η προσπάθειά μας αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μικρή συνεισφορά στη γεφύρωση των λαών, στην οικοδόμηση της φιλίας και της συνεργασίας σε δύσκολους, ταραγμένους καιρούς. Κυρίως όμως αποτελεί υπενθύμιση ότι για τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους σε κάθε μέρος της γης τα συναισθήματα, οι δυσκολίες, οι ελπίδες και τα όνειρα είναι κοινά κι ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν. Όπως το ευλογημένο ψωμί…

Το βιβλίο το οποίο είναι δίγλωσσο (ελληνικά & αγγλικά) διατίθεται από τον φορέα στην έδρα του (Ανδρούτσου 7 Βαρνάβας Αττικής) στην τιμή των δέκα πέντε (15) ευρώ καθώς και σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας.

Ψωμοκεντήματα

Στο δίγλωσσο (ελληνικά & αγγλικά) λεύκωμα παρουσιάζονται πενήντα δύο «κεντημένοι άρτοι» και σαράντα επτά σχέδια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έτος Έκδοσης 2007

Εξαντλημένο

Διατροφή & Υγεία

Το βιβλίο περιέχει τα πρακτικά συμποσίου με θέμα την Διατροφή και Υγεία. Συμμετέχουν κατά σειρά ομιλιών, η Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα, το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο σύλλογος Εν Καρδιτσιωτών Αττικής, ο σύλλογος Θεσσαλών «Δευκαλίων», η επιτροπή αγώνα κατά του Χυτά Γραμματικού, καθηγητές και πολιτικοί επιστήμονες.

Έτος Έκδοσης 2011

Εξαντλημένο

Λατρευτικό Ψωμί

Στην ύλη του βιβλίου περιέχονται εκατόν πενήντα (150) θρησκευτικά – λατρευτικά ψωμιά – άρτοι και τάματα, από φορείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού (πρόσφορα, παραδοσιακοί άρτοι, μοναστηριακοί άρτοι, ψωμιά αφιερωμένα στους αγίους, τάματα από ψωμί, χριστόψωμα, βασιλόπιτες, ψωμιά Χριστουγέννων και πασχαλινά, βάπτισης, αρραβώνα και γάμου, κουλούρες για τον κουμπάρο, για τα προικιά της νύφης κ.α) όπως επίσης συνταγές για το πρόσφορο ή προσφορά, για τον άρτο και την αρτοκλασία, για την φανουρόπιτα ενώ η έκδοσή του είναι δίγλωσση (ελληνική & αγγλική). Την έκδοση προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος Β΄ ο οποίος είχε εγκαινιάσει την συγκεκριμένη έκθεση στους χώρους των μουσείων Βαρνάβα. Πρόκειται για ένα βιβλίο – λεύκωμα «κόσμημα», άκρως ενημερωτικό για το λατρευτικό ψωμί με πολυετή έρευνα. Το βιβλίο – λεύκωμα «ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΨΩΜΙ» διατίθεται προς το παρόν από τα εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία (Αποστολική Διακονία, Δραγατσανίου 2 πλ. Κλαυθμώνος – Αγαθός Λόγος, Λαγουμιτζή 42 Ν. Κόσμος, Λύχνος, Λ. Βεΐκου & Μεσσηνίας 2 Γαλάτσι, Χριστιανική Αγωγή, Θέμιδος 4 Μαρούσι), στον ΙΑΝΟ (Αθήνα Σταδίου 24-Θεσσαλονίκη Αριστοτέλους 7), στην Πρωτοπορία ( Αθήνα Γραβιάς 3-5 πλ. Κάνιγγος) και στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου στο Βαρνάβα (Ανδρούτσου 7, 2295097870).

Έτος έκδοσης 2016

Για παραγγελίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 22950 97870 ή στο museo@ilmb.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα.

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Share This