Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και Τέχνη στο Πεδίον Άρεως

ΨΩΜΙ, ΨΩΜΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ, ΨΩΜΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ

Στη σάρκα του ζυμώνεται το βιος, κι απάνω του κι ολόγυρα κεντιέται ο κόσμος όλος. Σε ένα καρβέλι σταρένιο ψωμί ζωγραφίζεται ο κύκλος της ζωής. Ο καθημερινός μόχθος, οι γιορτές, οι παραδόσεις – στη χαρά και στη λύπη, στην οικογένεια και στην κοινότητα – τα πνεύματα και οι άγιοι, οι ευσεβείς πόθοι, οι ευχές και οι προλήψεις χώραγαν άλλοτε σε μια ζυμωτή κουλούρα, σ΄ ένα καρβέλι ψωμί. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο ψωμί, ψωμί πολυτελείας, ψωμί υποτελείας πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010 με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στην γκαλερί του Πεδίου του Άρεως ( Mars Field Gallery ) σε συνεργασία της γκαλερί με το ευρωπαϊκό μουσείο άρτου και το διαδραστικό λαογραφικό μουσείο που εδρεύουν στον Βαρνάβα Αττικής καθώς  και με την στήριξη των «δρόμων του ψωμιού».

Στο ξεκίνημά της η νέα γκαλερί και οι επικεφαλείς της Γιώργος Σαρανταυγάς και Νατάσα Ματράγκα μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησαν στους χώρους των δύο μουσείων στην κοινότητα Βαρνάβα πρότειναν στους ιδρυτές των δύο παραπάνω φορέων πολιτισμού Πέτρο Κατσίκη και Μηλέα Παππά  με εξειδίκευση στο κεντημένο ψωμί να συνεργαστούν σε μια συγκυριακή εικαστική προσέγγιση με θέμα το ψωμί. Μια πρόσκληση που έγινε αποδεκτή και που το θέμα της είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας. Αυθεντικά εκθέματα κεντημένου άρτου, μυλόπετρες, αναλογικές – τυπωμένες στο χέρι – ασπρόμαυρες φωτογραφίες του πολυτελούς-υποτελούς μας βίου, ένα φιλμάκι για τη Λαυρεωτική και τα μεταλλεία της, μια ζωγραφιστή εικασία για ένα αρτογραμμάτιο (breadnote) της εποχής του παγκόσμιου σχεδίου σωτηρίας αποτελούν, μεταξύ άλλων το περιεχόμενο της έκθεσης στην οποία συμμετέχουν και 7 καλλιτέχνες.

Όπως είναι γνωστό η συλλογή του ευρωπαϊκού μουσείου άρτου αποτελείται από 520 εκθέματα κεντημένου άρτου και 2500 σχέδια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται το κέντρο λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, νομαρχίες, δήμοι, κοινότητες, επιμελητήρια, Μ.Κ.Ο., φορείς, σύλλογοι, σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και ξένα μουσεία και πανεπιστήμια. Λειτουργεί όλες τις μέρες του χρόνου, ενώ διοργανώνει ταχτικά εκδηλώσεις και παραδίδει μαθήματα κεντημένου άρτου.“Οι  Δρόμοι του Ψωμιού” είναι το νέο εγχείρημα του μουσείου, σχεδιαζόμενο στα πρότυπα των αναγνωρισμένων από την UNESKO παγκοσμίων πολιτιστικών διαδρομών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 21η Ιουλίου2010 στη γκαλερί Mars Θεριανού 11 & Μουστοξύδι 1 στο Πεδίων του Άρεως.

Μεταξύ άλλων στα εγκαίνια παρευρέθηκαν. εκπρόσωπος του Οργανισμού “ΦΟΙΒΟΣ” για την Συλλογική Διαχείριση και Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων,  ο Πέτρος Δουμάς δημιουργός της Γκαλερί Τεχνοχώρος, ο Elias Kosindas, φωτογράφος.Παράλληλα τόσο το Ευρωπαϊκό μουσείο άρτου όσο κα Διαδραστικό λαογραφικό μουσείο Βαρνάβα συμμετείχαν στην έκθεση της ΝΕΛΕ Αν Αττικής με εκθέματα από επτά δράσεις – προγράμματα ( κεντημένο ψωμί, υφαντική, λαογραφία, φωτογραφία, μάσκα-κούκλα, παλαίωση – χειροτεχνία, παραδοσιακές φορεσιές καθώς και εκμάθηση Η/Υ.

 

Τελευταία Νέα

Share This